Coachingsdoelen meten met de Coachingmonitor

Peter Vooren • 16 juni 2025

Tijdens onze coaching maken we zoveel mogelijk gebruik van online tools om ons werk effectiever (en leuker) te maken. Met de Coachingmonitor creëer je voor de coachee, coach én werkgever inzicht in doelen en vooruitgang.

Hoe zet ik coachingsdoelen?

Als je bij Richt begint, wil je natuurlijk je voortgang meten. Daarom is het cruciaal om vooraf je doelen helder te hebben. Met duidelijke, meetbare doelen kun je gericht groeien en onderweg bijsturen waar nodig. Wij staan uiteraard klaar om je te helpen bij het formuleren van je coachingsdoelen – je hoeft dit niet alleen te doen. Samen stellen we doelen die niet alleen haalbaar en specifiek zijn, maar ook inspirerend en motiverend.

Lees hier waarom goalsetting in coaching zo belangrijk is

Hoewel doelen persoonlijk zijn, geven we je graag alvast een paar voorbeelden van effectieve coachingsdoelen. Deze voorbeelden kunnen je inspireren om je eigen doelen te stellen en je coachingstraject optimaal te benutten.

6 voorbeelden van goede coachingsdoelen


  1. Ik wil mijn leiderschapsvaardigheden verbeteren. Daarvoor volg ik leiderschapscoaching en implementeer ik binnen zes maanden drie nieuwe managementtechnieken, waarmee ik mijn teamproductiviteit met 20% verhoog.
  2. Ik wil assertiever worden en aan mijn sociale skills werken. Daarom bezoek ik komend kwartaal elke maand een netwerkevent, waarna ik minimaal vier connecties maak op LinkedIn.
  3. Om mijn team te leren hoe ze feedback kunnen geven, wil ik maandelijks feedbacksessies organiseren. Daarna implementeer ik minimaal twee sugggesties uit elke sessie, om de samenwerking te verbeteren.
  4. In het kader van timemanagement wil ik mijn overwerktijd binnen drie maanden terugbrengen naar maximaal twee uur per week. Hiervoor ga ik mijn taken strakker inplannen en elke dag om 17.00 uur naar huis.
  5. Ik wil beter leren inspireren. Daarom geef ik de komende maand minimaal twee interne presentaties om mijn zelfvertrouwen en spreektechnieken te verbeteren.
  6. Ik wil mezelf professioneel en vakinhoudelijk verder ontwikkelen. Komende jaar voltooi ik daarom minimaal 3 cursussen binnen mijn vakgebied.


Voor wie zijn jouw coachingsdoelen belangrijk?

Jouw doelen zijn er om jou te helpen, maar ze hangen ook samen met de verwachtingen van je werkgever. Het is daarom cruciaal om heldere doelen te stellen, die voor iedereen duidelijk zijn. Dit zorgt niet alleen voor jouw groei, maar ook voor de tevredenheid van je werkgever.

Bij Richt geloven we in de kracht van de driehoek tussen werkgever, werknemer en coach. Deze samenwerking is de sleutel tot succes. De werkgever biedt inzicht in bedrijfsdoelen en verwachtingen, jij brengt je persoonlijke ambities en uitdagingen in en wij als coaches zorgen voor de ondersteuning om deze doelen te bereiken.

Doelen meten met de Coachingmonitor

Via de Coachingmonitor maken we al jouw doelen inzichtelijk en krijgen alle partijen de mogelijkheid om bij aanvang, tussentijds en aan het eind feedback te geven. Zo wordt directe feedback uit de werkomgeving verzameld op basis van peer-to-peer evaluaties. Die peers kunnen overigens ook vrienden of familieleden zijn. Want ook zij zullen jouw groei gaan ervaren.


De doelen kunnen tijdens het traject worden behaald of aangepast. Er is natuurlijk ook altijd ruimte om extra doelen aan de coaching toe te voegen.


Inzicht in kwaliteit, voortgang en rendement van coaching

Doelen zetten is een belangrijk onderdeel van onze coaching. Maar er zijn meer factoren die van invloed zijn op het resultaat. Ook die worden gemeten via de Coachingmonitor.

Welzijn en kwaliteit van leven


Je professionele functioneren hangt nauw samen met je persoonlijke welzijn. Daarom stellen we ook vragen over je vitaliteit. Hoe vitaal ben je? Kun je zonder belemmeringen aan je zelfontwikkeling werken, of ervaar je frustraties die je groei in de weg staan?

Als je tegen dergelijke frustraties aanloopt, is het belangrijk om deze mee te nemen in je ontwikkeldoelen of er zelfs een apart doel van te maken.


Coachrelatie



Kort gezegd, als je coach een eikel is, zal dat de kwaliteit van de coaching beïnvloeden. Wij geloven dat een goede coachrelatie de basis vormt voor succes. Daarom besteden we hier veel aandacht aan en checken we dit regelmatig, zowel tussentijds als tijdens de sessies. 


Vertrouwen en motivatie


Jij bent de baas over je doelen en je coachtraject. Geloof je in die eigen doelen en in je mogelijkheden om ze te bereiken? Mooi! Dat is een sterk uitgangspunt.

Dit vormt elke sessie ons vertrekpunt. Zodra een gebrek aan motivatie een belemmering wordt, komt je resultaat in gevaar. Het kan zijn dat signalen van verminderde motivatie al eerder opgemerkt worden. In dat geval zijn we er snel bij om hier samen aan te werken. Zeker wanneer het moeilijk wordt, kan motivatie soms ver te zoeken zijn. We zetten dan een tandje bij en kijken samen hoe we de draad weer op kunnen pakken.


Volg jij ons al op LinkedIn? Mis nooit meer de laatste content!

Visuele eindrapportage van jouw coachingstraject

Afsluitend wordt er aan het eind van jouw traject een coachrapport gegenereerd met de feedback van je coach. Dit einddocument, waarin al je resultaten visueel zijn opgemaakt, ontvang je vertrouwelijk. Het is super waardevol om nog eens terug te kijken of om met je leidinggevende het gesprek hierover het gesprek aan te gaan.

De Coachingmonitor is niet alleen waardevol voor de coachee, maar ook voor de coach die feedback uit de samenwerking haalt. Practise what you preach: ook wijzelf willen continu blijven groeien!


NOBCO en verbetering van ons vak 

De Coachingmonitor is ontwikkeld door een groot aantal coaches, wetenschappers en webdevelopers. Dit instrument maakt deel uit van het online NOBCO ‘Kenniscentrum voor Coaching’. Alle gegevens worden anoniem verwerkt en gebruikt voor onderzoek naar de effectiviteit van coaching. Zo dragen wij bij aan de verdere professionalisering van het coachvak.


Hoe ziet zo’n Coachingmonitor eruit?

Dat laten we je graag zien. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We kunnen je dan een geanonimiseerd rapport laten zien en je uitleggen hoe het proces te werk gaat. Als je daarna nog niet enthousiast bent, weten wij het ook niet meer… 😉 

Neem vrijblijvend contact met ons op
door Peter Vooren 21 juni 2025
Met de toestemming van Cyril mochten wij zijn coachverhaal delen. We willen je graag een inkijk geven in de beleving en het proces van Cyril. In zijn verhaal deelt hij met trots zijn mooie persoonlijk ontwikkeling. Het succes van zijn coaching heeft Cyril vooral te danken aan zijn open houding en doordat hij zijn uitdaging echt serieus nam.
De ervaring van de coaching van Peter
door Peter Vooren 16 juni 2025
Voor iemand die geen ervaring heeft met coaching, kan een eerste keer best spannend zijn. Hoe gaat zo’n kennismaking en wie krijg ik te zien en te spreken? Soms horen we al dat onze teampagina is bekeken (daar is die natuurlijk voor) en ook worden de blogjes over de coaching gelezen. Zoals deze van Arno over hoe hij zichzelf een brief stuurde. En daarom dachten we, laten we je gewoon eens vertellen hoe de coachee (spreek uit koosjiee, dat is iemand die wordt gecoacht) de coaching ervaart.
Meer berichten