De kracht van taal in e-coaching (wat het zegt over jou)

Peter Vooren • 16 juni 2025

Tijdens een van mijn eerste sollicitatiegesprekken (lang geleden) klonk de feedback als volgt: “Wat formuleer jij je antwoorden voorzichtig”. Nu is in mijn ogen alle feedback waardevol. Ook deze. Het is soms pijnlijk en confronterend, maar kan ook erg opbeurend zijn.


Dat taal een krachtig middel is, dat wist ik wel. Zelf ben ik altijd erg bewust bezig met mijn formuleringen, zowel mondeling als op schrift.


In dit geval gaf het mij stof tot nadenken. Waarom doe ik dat eigenlijk? Het feit dat ik mijn antwoord erg zorgvuldig formuleerde (en vaak nog steeds doe), zegt namelijk veel over wie ik ben. Over wat ik belangrijk vind en hoe ik naar de dingen kijk. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor mij. Ook voor jou.



Voor mij is het namelijk belangrijk om met aandacht te communiceren. Maar het komt ook voort uit de ‘angst’ om fouten te maken.


“Klopt het wel wat ik zeg?”

Mijn interne criticus

In de loop der jaren ben ik mij hier steeds bewuster van geworden en het heeft bij mij geresulteerd in dat ik minder voorzichtig ben in mijn uitingen, zowel mondeling als op schrift. Bijvoorbeeld als het gaat om schriftelijke communicatie, laat ik vaker bijwoorden weg en ben ik directer in de communicatie. Zonder dat ik aan aandacht voor de ander inboet.



Soms als ik iets lastig vind, dan zie ik mijn eigen onzekerheid terug in mijn teksten. Er zitten veel bijwoorden en omslachtigheid in. De zinnen worden langer. Onduidelijker voor de ontvanger.


E-coaching

De reden waarom het voor mij nu weer een ‘hot-item’ is, is omdat ik begin dit jaar ben begonnen met een cursus e-coaching. Heel kort, e-coaching is coachen op afstand, ook wel bekend onder de synoniem online coachen. Hierbij kunnen verschillende vormen worden toegepast, zoals video-, telefoon-, chat- en mailcoaching. De nadruk in deze cursus ligt op mailcoaching en hierin komt de kracht van taal echt naar boven.

Vooral erg leerzaam is de taalanalyse en de taalstrategieën.


  • Hoe formuleert de coachee zijn berichten?
  • Wat haal ik eruit?
  • Waar reageer ik wel of zelfs niet op?
  • Hoe formuleer ik mijn berichten?
  • Ben ik duidelijk genoeg in wat ik van de coachee vraag?
  • Sluit ik voldoende aan?
  • Besteed ik voldoende aandacht aan mijn cliënt?
  • Ben ik optimistisch genoeg?
  • Vermijd ik verschil van mening?

Er is zoveel informatie te halen uit een kort tekstberichtje en zoveel strategieën om daarop te reageren.


Door taal verbonden

Een veel gestelde vraag vooraf aan deze cursus is: hoe je tóch verbinding kunt maken terwijl je op afstand coacht.


Door een toenaderingsgerichte taalstrategie te kiezen in je berichten, laat je de gelijkheid met de coachee tot uitdrukking komen. Een heel mooi voorbeeld is om schrijfgewoonten over te nemen van de ander. Of door dezelfde aanhef of afkondiging te gebruiken, sluit je aan bij de ander. Als de coachee begint met “Beste Minke”, dan is het minder passend om te reageren met “Hi Peter”.


Wat er daarnaast ook gebeurd bij mij, is dat ik meer stilsta bij waar coaching echt om gaat. Het haalt veel omwegen weg die ik in een gesprek makkelijker maak. Het maakt mij bewuster van niet teveel vragen tegelijk stellen. Ik weet zeker dat deze inzichten mij helpen en mij nog beter maken als (e-)coach.


Ik daag jou ook uit om eens te kijken naar hoe jij omgaat met taal, hoe jij je zinnen formuleert of typt. Het maakt niet uit of je coacht of niet. De taal die je gebruikt zegt iets over jou, maar wat? Zeg of schrijf je ook echt wat je bedoeld of kan de helft ervan in de prullenbak?


Succes met jouw eigen taal kracht bij te zetten!



Wil je meer weten over onze e-coaching? Neem gerust contact op!

Nieuwe knop
door Peter Vooren 21 juni 2025
Met de toestemming van Cyril mochten wij zijn coachverhaal delen. We willen je graag een inkijk geven in de beleving en het proces van Cyril. In zijn verhaal deelt hij met trots zijn mooie persoonlijk ontwikkeling. Het succes van zijn coaching heeft Cyril vooral te danken aan zijn open houding en doordat hij zijn uitdaging echt serieus nam.
De ervaring van de coaching van Peter
door Peter Vooren 16 juni 2025
Voor iemand die geen ervaring heeft met coaching, kan een eerste keer best spannend zijn. Hoe gaat zo’n kennismaking en wie krijg ik te zien en te spreken? Soms horen we al dat onze teampagina is bekeken (daar is die natuurlijk voor) en ook worden de blogjes over de coaching gelezen. Zoals deze van Arno over hoe hij zichzelf een brief stuurde. En daarom dachten we, laten we je gewoon eens vertellen hoe de coachee (spreek uit koosjiee, dat is iemand die wordt gecoacht) de coaching ervaart.
Meer berichten