Hoe kan ik succesvol hybride werken?
Vorige week was de week van de werk-privé balans. Een belangrijke week, als je het ons vraagt. Wij zien namelijk vaak vragen over dit onderwerp terug in onze coaching. Met alle ballen die we tegenwoordig in de lucht moeten houden, kan hybride werken in deze balans een belangrijke sleutelrol vervullen. Maar hoe dan precies?
TNO cijfers over hybride werken
Onlangs werden de cijfers van een belangrijk TNO-onderzoek gepubliceerd. In dit onderzoek zijn werknemers ondervraagd die in 2019 al hun reactie gaven op thuiswerken. De vraagstelling is herhaald, om inzichtelijk te krijgen hoe diezelfde groep dat in 2023 deed. Ruim ná de pandemie. Uit dit onderzoek blijkt dat 35% van de werknemers regelmatig thuiswerkt. Gemiddeld voor bijna 7 uur per week. Dit is meer dan in 2019, maar uiteraard minder dan toen we hierin zelf geen keuzes konden maken.
Werk-privé balans
Scheidingslijnen tussen werk en privé kunnen door (veel) thuiswerken vervagen. En dat kan best uitdagend zijn. Wat ook uit het onderzoek naar voren kwam, is dat sociaal contact cruciaal blijft. Daarom is vooral de afwisseling tussen thuis en op kantoor werken een belangrijk thema. Hybride werken dus. Een werkvorm die zorgt voor zowel flexibiliteit als valkuilen.

Onze visie op hybride werken
Bij hybride werken verandert er veel in het werk- en leefritme van een medewerker. De een kan zich daar makkelijker aan aanpassen dan de ander. Het is belangrijk dat organisaties en leidinggevenden begrijpen dat het werkvermogen afhankelijk is van persoonlijkheid, basisbehoeften, waarden en context. Maatwerk dus! Alleen hoe doe je dat dan;
- Aansluiting houden met medewerkers?
- Juiste informatie delen?
- Persoonlijke en contextuele aspecten meenemen in gesprekken?
- Duidelijke afspraken maken over overleg en flexibiliteit?
- Ondersteunend en benaderbaar zijn?
Onze belangrijkste tip is open gesprekken te houden over hoe het gaat. Blijf aanpassen op de behoefte van de hybride werker én stem verwachtingen vanuit het werk af. Zorg dat je regelmatig kijkt of er nog genoeg duidelijkheid is over de taken. Of hoe de relatie met collega’s op het werk wordt ervaren. En blijf ook letten op bekendste valkuil: het vervagen van de grens tussen aan het werk zijn en thuis zijn (te veel overwerken, te lang doorwerken, werk onderbreken voor privézaken en andersom).
Onze tips voor succesvol hybride werken
Worstel jij zelf met je werk-privé balans? En twijfel je of hybride werken jou wel oplevert wat je hoopt? Of om er überhaupt mee te beginnen? Dan kun je met de volgende tips en vragen aan de slag. Hiermee kun je voor jezelf in kaart brengen of er onderliggend misschien wel meer uitdagingen zijn waar je mee aan de slag mag.
1. Praktische overwegingen voor hybride werken:
- Ben ik in staat om thuis te werken?
- Heb ik werk dat ik thuis kan doen?
- Word ik in de gelegenheid gesteld om thuis te werken?
2. Persoonlijke afweging
- Het is belangrijk om helder te hebben wat je belangrijk vindt en waar je behoefte aan hebt, dus stel jezelf die vraag!
- Neem hierin ook jouw basisbehoeften als mens mee; verbinding met anderen bijvoorbeeld.
3. Redenen voor en tegen
- Maak een lijstje met punten voor en tegen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Voor: tijdsbesparing, focus, productiviteit, combinatie met privéleven
- Tegen: samenwerking vermindert en het sociale (persoonlijk) contact met collega’s neemt af
En, tot welke conclusie kom jij? Behoefte om hierover met een coach te sparren? Dan staan onze collega’s Peter en Minke voor je klaar! Neem vrijblijvend contact met ons op, zodat we samen kunnen kijken wat we voor je kunnen doen.

