Leiderschapscoaching vanuit de 5 aspecten van ‘Inclusive Leadership’

Peter Vooren • 16 juni 2025

Leiderschapscoaching gaat over de andere kant van leiding geven. Omgaan met jezelf, anderen waar je mee samenwerkt in context van je werk. Het geheel.

Het gaat eerst over jezelf. Want dat is waar het begint. Leiding geven kun je deels ontwikkelen door communicatievaardigheden, modellen toepassen en doelen stellen bijvoorbeeld. Maar het zal je nooit een leider maken als je niet ook naar jezelf kijkt.

Bij ons draait het om Inclusive Leadership. Dit betekent dat we jou helpen te groeien door naar je hele zelf te kijken. Zo word je niet alleen een leider, maar ben je ook een inspiratie voor anderen.

Wat is Inclusive Leadership?

Inclusive Leadership is een idee van Ien van der Pol, met een verbinding naar het werk van Roberto Assagioli. Zij bedachten dat echte leiders alle kanten van zichzelf kennen en omarmen. Dit noemen we inclusiviteit. Het gaat erom dat je leert om helemaal jezelf te zijn, in alle situaties. Dat is wat wij zien als echt leiderschap. Het gaat over het nemen van verantwoordelijkheid voor je gehele zijn. En daarmee het vinden van balans tussen diverse tegenstellingen die we in het leven ervaren: van werk en privé tot emotie en ratio.

Leiderschapscoaching vanuit balans

Bij Inclusive Leadership draait het om het kijken naar dat geheel. We zijn als mensen voortdurend op zoek naar balans, tussen links en rechts, weten en voelen, werk en privé, targets en samenwerken en ga maar door. Het werken vanuit deze heelheid noemen we inclusiviteit. De keuze om jezelf op dit dieper niveau te begrijpen, ermee te leren werken en de verantwoordelijkheid te nemen voor alle kanten van jezelf is leiderschap. 

Bron: Ien van der Pol, Coachen als professie, 2021

De 5 aspecten van Inclusive Leadership

Inclusive Leadership bestaat volgens de theorie van Ien van der Pol uit 5 aspecten:

  • Cognitieve aspect: het denken, de ratio, feiten en cijfers, kennis, werking van het brein
  • Fysieke aspect: het doen, je gedrag, lijf en materiaal
  • Affectieve aspect: het voelen, emoties, liefde als gevoel
  • Spirituele aspect: het zijn, de ziel, identiteit, zingeving, liefde als staat van zijn
  • Het contextuele aspect: de omgeving waarin je bent, de eisen van de omgeving, cultuur, het systeem

In het proces doorlopen we steeds alle aspecten en verbinden we de kwadranten met elkaar, om te komen waar we willen zijn. In balans en bij jezelf.


De harde en zachte kanten van leiderschapscoaching

Het cognitieve en fysieke aspect vormen samen de harde kant van het model. Dit is de kant van de wil, het denken en doen. Maar ook de kant van de welvaart. Dit noemen we ook wel de mannelijke kant.

Het affectieve en spirituele aspect vormen samen de zachte kant van het model. Dit is de kant van het verlangen en gaat over gevoelens, inspiratie, intuïtie. Het is ook de kant van welzijn. We noemen dit de vrouwelijke kant.

Samen zijn de helften heel. Ze hebben elkaar nodig en vullen elkaar aan.


Leiderschapscoaching en Inclusive Leadership samen = Richt

Minke en Peter volgden beide hun beroepscoachopleiding bij de Alba Academie waarin Inclusive Leadership een nadrukkelijke plek had. Inclusieve Leadership sluit nauw aan bij onze visie op leiderschap en de wijze waarop wij onze coaching en opleidingen invullen. Het brengt ons de nodige verdieping en de mogelijkheid om een wezenlijke verandering te maken in het functioneren als leider in organisaties. Wil je meer weten over onze leiderschapscoaching?

Neem vrijblijvend contact met ons op Volg ons op LinkedIn!
door Peter Vooren 21 juni 2025
Met de toestemming van Cyril mochten wij zijn coachverhaal delen. We willen je graag een inkijk geven in de beleving en het proces van Cyril. In zijn verhaal deelt hij met trots zijn mooie persoonlijk ontwikkeling. Het succes van zijn coaching heeft Cyril vooral te danken aan zijn open houding en doordat hij zijn uitdaging echt serieus nam.
De ervaring van de coaching van Peter
door Peter Vooren 16 juni 2025
Voor iemand die geen ervaring heeft met coaching, kan een eerste keer best spannend zijn. Hoe gaat zo’n kennismaking en wie krijg ik te zien en te spreken? Soms horen we al dat onze teampagina is bekeken (daar is die natuurlijk voor) en ook worden de blogjes over de coaching gelezen. Zoals deze van Arno over hoe hij zichzelf een brief stuurde. En daarom dachten we, laten we je gewoon eens vertellen hoe de coachee (spreek uit koosjiee, dat is iemand die wordt gecoacht) de coaching ervaart.
Meer berichten